VO-Raad

(Novum) - Vwo-scholieren die donderdagmiddag hun uitgestelde eindexamen Frans missen omdat ze hun vakantie niet konden omboeken, moeten een 1 krijgen. Op die manier komen ze toch in aanmerking voor een herexamen. De VO-Raad adviseert scholen om leerlingen om die manier tegemoet te komen. Dat zei voorzitter Sjoerd Slagter donderdagochtend op Radio 2.

"Je mag niet zomaar een herexamen doen. Je moet toestemming van de rector hebben en een wettig verzuim hebben", aldus Slagter. Hij raadt leerlingen die op een herexamen rekenen en achteloos weg willen gaan daarom hun vakantie alsnog te annuleren of dat op zijn minst te proberen. Als laatste redmiddel zouden scholen vakantiegangers tegemoet kunnen komen door hen een 1 te geven.

Het vwo-examen Frans, dat eigenlijk woensdagmiddag op het programma stond, werd een dag uitgesteld nadat dinsdagavond de opgaven al uitlekten.

Veel leerlingen hadden vooraf geen rekening gehouden met mogelijke vertraging en probeerden woensdag noodgedwongen hun vakantie om te boeken. Zo meldden zich bij reisorganisatie Gogo honderden scholieren die in de problemen waren gekomen. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg woensdag honderden telefoontjes van ongeruste leerlingen.