Algemene Vereniging Schoolleiders, ASV

LEIDEN (Novum) - Er moet een protocol komen waarin staat hoe scholen moeten omgaan met dreigementen als in Leiden. Dat wil de Algemene Vereniging Schoolleiders (ASV), stelt voorzitter Ton Duif maandag.

Duif vindt het terecht dat in Leiden maandag alle middelbare en mbo-scholen dicht zijn vanwege de dreiging. Wel pleit hij voor een debat over hoe in de toekomst moet worden omgegaan met dit soort dreigementen. "Om te voorkomen dat er bij elke gek die dreigementen uit twintig tot dertig scholen dichtgaan", zegt hij in een verklaring.

De voorzitter wil dat er een protocol komt dat in samenwerking met de gemeente en bijvoorbeeld de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is opgesteld. "Zo kunnen we in de toekomst goed omgaan met zulke dreigingen."

Een onbekende dreigde dit weekeinde op een Amerikaans webforum met een schietpartij op een school in Leiden. Een leraar en 'zo veel mogelijk leerlingen' zouden maandag worden doodgeschoten. De dreiger noemde geen school, waardoor uit voorzorg werd besloten alle middelbare en mbo-scholen dicht te houden.

De politie pakte maandagochtend een verdachte op voor de bedreiging.