Citotoets, Eindtoets basisonderwijs, Cito

AMSTERDAM (Novum) - Op veel scholen krijgen leerlingen een hoger schooladvies dan verwacht mag worden op basis van hun Cito-uitslag. Vooral in de vier grote steden worden hogere adviezen uitgedeeld. Dat schrijft Trouw maandag op basis van cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. In Friesland krijgen kinderen juist een relatief laag advies.

De inspectie vergeleek de scores van 150 duizend leerlingen die de Citotoets vorig jaar maakten met het advies dat de basisschool vervolgens gaf voor hun verdere schoolloopbaan. Op ongeveer vijfhonderd van de 5800 onderzochte scholen kreeg meer dan de helft van de leerlingen een hoger advies. Op nog eens duizend scholen ging het nog altijd om veertig procent van de schooladviezen.

De onderwijsinspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van de schooladviezen. Deskundigen zeggen in de krant dat het enorme consequenties kan hebben als leerlingen met exact dezelfde kenmerken en omstandigheden op de ene plek meer kansen hebben dan op de andere.