Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

DEN HAAG - Middelbare scholieren zijn vaak wel op de hoogte van het feit dat er zaken gaan veranderen rond de studiefinanciering, maar weten weinig van de specifieke inhoud daarvan. Daarom zouden veel van hen graag een speciale website willen waar al deze informatie helder op te vinden is. Dat meldt Metro Nieuws.

Metro schrijft dit naar aanleiding van een onderzoek van Intomart GFK, waarin leerlingen werden gevraagd naar verschillende consequenties van de invoering van het sociaal leenstelsel. De uitkomsten van dit onderzoek zijn tevens naar minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ongeveer de helft van de middelbare scholieren bereid is een lening af te sluiten voor het volgen van een studie. Ook de ouders werd hiernaar gevraagd. Een derde van de ouders is bereid een lening af te sluiten, terwijl een kwart hier niet toe bereid is.

Om de kosten van de studie te drukken, verwachten veel leerlingen een bijbaan te nemen naast de studie en bij hun ouders te blijven wonen. Vanwege het wegvallen van de OV-studentenkaart zullen veel studenten daarom waarschijnlijk ook dicht bij hun ouderlijk huis gaan studeren. Tenslotte komt uit het onderzoek naar voren dat er onder toekomstige studenten en hun ouders veel onduidelijkheid bestaat over de aankomende veranderingen. Minister Bussemaker heeft al aangegeven te kijken naar de mogelijkheden voor een centrale website.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem