GLOBE Nederland, GLOBE

DEN HAAG - Kort geleden zijn een aantal scholieren uit havo en vwo en hun docenten gestart met het GLOBE project, waarin zij door wetenschappers worden opgeleid om wetenschappelijke metingen voor onderzoek naar natuur en milieu uit te kunnen voeren. Dat staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

De scholieren en leerkrachten werden door wetenschappers van het KNMI, het RIVM en Wageningen University getraind tijdens de oriëntatie- en trainingsdag van GLOBE Nederland, een lesprogramma dat werd ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Al Gore. Voor GLOBE worden in ruim 100 landen leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs enthousiast gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek naar de natuur en het milieu.

De metingen die de leerlingen uitvoeren, bestaan onder meer uit het tellen van bodemorganismen als wormen en insecten en het meten van de koolstofdioxide(CO2)uitstoot van de bodem. Met de door de scholieren uitgevoerde metingen zullen wetenschappers kaarten en meetlatten maken die de bodemkwaliteit beter moeten weergeven. Leerlingen mogen de onderzoeksgegevens daarnaast gebruiken voor opdrachten, presentaties en het profielwerkstuk.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem