Normal_computer__computers_pc

AMSTERDAM - Ondanks de almaar stijgende groei in de ICT-sector, wordt het vak Informatica steeds minder populair in het voortgezet onderwijs. Dat meldt Webwereld.

Sinds de totstandkoming van het vak midden jaren 90 is Informatica nauwelijks meer gewijzigd, stelt Webwereld. De meeste scholen kennen slechts één docent Informatica, waarvan de scholing nogal eens te wensen overlaat. Bij pensionering van deze docenten wordt veelal geen vervanging meer geregeld.

Tegenwoordig kiest nog maar 5,3 procent van de leerlingen voor het keuzevak. Op basis van onder meer een adviesrapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) proberen individuele docenten en wetenschappers het tij te keren via projecten om het vak weer aantrekkelijk te maken.

Politieke steun is echter nauwelijks te vinden. Het KNAW-rapport bevat aanbevelingen aan politici, maar deze blijken geen prioriteit te krijgen in de huidige roerige periode van het onderwijs. De KNAW blijft echter pogen de discussie levend te houden en houdt hoop voor een grondige herziening van het vakgebied.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem