Lezen, leesvaardigheden, So You Think You Can Read

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn wil de leesvaardigheid van de leerlingen verbeteren. Hiervoor is de middelbare school gestart met het leesproject 'So You Think You Can Read', dat in de week van 11 tot en met 15 maart wordt georganiseerd.

De school zag de leesvaardigheid de afgelopen jaren gestaag afnemen, terwijl lezen volgens het Groene Hart de sleutel tot schoolsucces is. Ook zien veel scholieren lezen als een verplichting. 

Het project moet hier verandering in brengen, onder meer door te laten zien dat lezen ook leuk kan zijn. Daarnaast moet het project zorgen voor een verhoogd zelfvertrouwen op leesgebied onder de deelnemende leerlingen. Daarom zijn aan  'So You Think You Can Read' geen opdrachten verbonden en kunnen de jongeren zelf uitkiezen wat ze willen lezen.

In de week dat het project zal lopen zal iedere dag beginnen met een lesuur dat volledig in het teken van lezen staat. Docenten lezen daarin eerst 5 tot 10 minuten voor, waarna leerlingen in hun eigen meegebrachte boek mogen lezen. Geïnteresseerden krijgen daarbij de mogelijkheid om tijdens deze projectweek een kijkje te nemen bij de scholengemeenschap.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem