De Inktaap, Inktaaptrofee, Het Voorseizoen

ANTWERPEN (Novum) - David Pefko heeft met Het Voorseizoen de Inktaaptrofee 2013 gewonnen. Het boek is door jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao gekozen tot het beste al bekroonde boek. Pefko ontving de literaire jongerenprijs dinsdag in Antwerpen.

Voor de verkiezing lazen scholieren van 120 middelbare scholen de boeken die er vandoor gingen met de drie grote literatuurprijzen van het Nederlands taalgebied. De twee andere genomineerden voor De Inktaap waren Marente de Moor, die met De Nederlandse Maagd de AKO Literatuurprijs 2011 won, en A.F.Th. van der Heijden, die met Tonio de Libris Literatuur Prijs 2012 won.

Het Voorseizoen van David Pefko was al bekroond met de Gouden Boekenuil 2012, en behoorde daarmee ook automatisch tot de genomineerden voor De Inktaap. Jongeren vonden het boek om verschillende redenen aanspreken. "'De roman trekt aan en stoot af", oordeelde een jongeren. "David Pefko heeft met dit boek de grootste loser neergepend", reageerde een ander.

De schrijver treedt met zijn bekroning in de voetsporen van Yves Petry, die de prijs vorig jaar in de wacht sleepte met De Maagd Marino. Van der Heijden, Arthur Japin, Tom Lanoye en Harry Mulisch behoren tot de eerdere winnaars.