Middelbare school, loting, scholieren

AMSTERDAM - Een met een Nobelprijs bekroonde theorie moet worden ingezet om lotingen bij middelbare scholen eerlijker te laten verlopen. Dat stellen economen van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het Parool.

Momenteel mogen ouders van kinderen in groep 8 van de basisschool één favoriete school uitkiezen waar zij hun kind graag heen zouden willen sturen. Omdat dit het gevaar met zich meebrengt dat de kinderen in een slechtere school terecht zouden komen als de ouders kiezen voor de beste scholen, wordt juist vaak voor middelmatige scholen gekozen.

Pieter Gautier van de VU ziet daarom liever een systeem waarin de ouders hun tien favoriete scholen kunnen opgeven. Bij uitloting op de school met de meeste aanmeldingen dingt de leerling mee naar een plek op de volgende school, net zolang tot hij bij een van de scholen wordt ingeloot. Dit systeem is bedacht door de Amerikaanse economen Alvin Roth en Lloyd Shapley, die voor het idee een Nobelprijs kregen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem