Normal_leerling_scholiere_verveeld_voortijdige_schoolverlater

ALMERE - In 2012 heeft de gemeente Almere door haar aanpak van leerplichtige thuiszitters het schoolverzuim van deze jongeren met 68 procent teruggebracht. Dat meldt Almere Vandaag.

Terwijl er begin 2012 nog 83 leerplichtige kinderen niet naar school gingen, was dit aantal aan het eind van hetzelfde jaar gedaald tot 26. Inmiddels is het zelfs nog verder gedaald tot nog maar 12.

Om dit voor elkaar te krijgen is Almere samen met externe partners een samenwerking aangegaan, wat leidde tot de 'Sluitende Aanpak Jongeren'. Met behulp van een onderzoek naar de groep werd de aanpak van de thuiszitters verscherpt, waarbij de focus op de jongeren kwam te liggen.

Wethouder René Peeters verzocht daarbij de afdeling Leerplicht wekelijks een thuiszittersoverleg te voeren. "In dit overleg gaat het erom extra aandacht te schenken aan deze leerlingen en de gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid te versterken, ongeacht wie dossiereigenaar is." De wethouder roept tevens mensen op om misstanden bij de verantwoordelijke instanties te melden. Zo moet worden voorkomen dat kinderen tussen wal en schip terechtkomen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem