CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël, antisemitisme

DEN HAAG (Novum) - Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) moet antisemitische vooroordelen onder middelbare scholieren onderzoeken. Hiertoe heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag opgeroepen. Aanleiding vormt een televisieprogramma waarin Turkse jongeren de Holocaust goedkeuren.

In het zondag uitgezonden NTR-programma Onbevoegd Gezag zeiden een aantal Turkse jongeren dat ze de moord op miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog goed vonden. "Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee", zei een jongen.

Eerder onderzoek onder Amsterdamse middelbare scholieren wees uit dat er nog veel vooroordelen over joden bestaan. Uit een onderzoek dat voor een afstudeerscriptie werd gedaan bleek dat veel scholieren joden als 'rijk en gierig' beschouwen.

Het CIDI wil dat er landelijk onderzoek komt. Aan de hand van de uitkomsten kan dan bekeken worden welke maatregelen nodig zijn. "Het is een taak van de landelijke overheid om discriminatie, in welke vorm dan ook, te bestrijden", stelt het CIDI.