minister, jet, bussemaker

DEN HAAG (Novum) - Het wetsvoorstel waarin Cultureel Kunstzinnige Vorming (CKV) als verplicht vak wordt afgeschaft, blijft voorlopig ongewijzigd. Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) neemt het protest tegen de afschaffing serieus, maar kan nog geen duidelijkheid geven over de vraag of ze de status van het eindexamenvak kan beschermen.

De minister wil cultuuronderwijs 'linksom of rechtsom een plek geven die het verdient', zei ze maandag in de Tweede Kamer. Het aanbod van CKV in het voortgezet onderwijs moet als het aan Bussemaker ligt wel worden aangepast op het soort school. Vmbo's zouden op het gebied van cultuuronderwijs andere behoeftes hebben dan gymnasia.

Ook over de Cultuurkaart kon de minister nog geen duidelijkheid geven. Op de kaart staat een tegoed waarmee leerlingen culturele activiteiten zoals klassenuitjes of museumbezoeken kunnen betalen. Het grootste probleem voor Bussemaker is de financiering van de pas.

De kaart kreeg voor dit schooljaar een eenmalige subsidie van zes ton. De minister zoekt nog naar mogelijkheden om de financiering structureel te maken. In het voorjaar komt ze met meer informatie over zowel CKV als de Cultuurkaart.