Normal_novum.09-07-2012.0617

GRONINGEN (Novum) - Arthur Japin heeft vrijdag met Zarayda Groenhart en Jim Bakkum het startschot gegeven voor de nieuwe schrijfwedstrijd Talent voor Taal? Schrijf een Verhaal! De schrijver is voorzitter van de jury. Hij hoopt dat de wedstrijd ook jongeren die moeite hebben met lezen en schrijven stimuleert om de pen op te pakken.

"Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan schrijven als je in jezelf de noodzaak kunt vinden", zegt hij tegen Novum Nieuws. "En dat is dan ook meteen het moeilijkste eraan", geeft de 56-jarige schrijver toe. Hij denkt dat bij jongeren de noodzaak om te schrijven groter is dan later. "Omdat je op die leeftijd worstelt met allerlei problemen."

De auteur, die onder meer bekend is van De Zwarte met het Witte Hart, Een Schitterend Gebrek, De Overgave en Vaslav, heeft ervaring met jong schrijverschap en jeugdige worstelingen. "Mijn vader was schrijver. Er kwamen bij ons allemaal schrijvers over de vloer en dat was allemaal geen reclame voor het schrijverschap. Dus ik had niet iets van: ik wil schrijver worden."

Toch won Japin op zijn twaalfde ondanks zichzelf een opstelwedstrijd. "De fantasie die bij het schrijven komt kijken was voor mij als kind heel belangrijk", legt hij uit. "Het was een soort vluchtplek, want de werkelijkheid was te erg om voor waar aan te nemen. Opeens bleken daar mensen in geïnteresseerd te zijn. Dat is een eyeopener geweest."

De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en Joop van den Ende Theaterproducties. Het thema 'Niets is wat het lijkt' is gebaseerd op de musical Wicked, waarin Jim Bakkum een van de hoofdrollen speelt. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar van elk onderwijsniveau kunnen meedoen.

"We beoordelen op kracht, sprankeling en noodzaak", zegt Japin. "We gaan voor de inhoud en de droom." Het verhaal van maximaal zeshonderd woorden kan - ook met een enkele d/t-fout - tot 7 oktober worden ingezonden.