Normal_tablet_computer_jongen

DEN HAAG - De invoering van gratis schoolboeken en de voortschrijdende automatisering hebben veel scholen doen besluiten het lesmateriaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs via tablets aan te bieden. Veel ouders zouden de rekening voor deze tablets geheel of deels zelf moeten betalen.

Sinds augustus 2008 zijn schoolboeken voor ouders kosteloos. Scholen ontvangen daarvoor van de overheid 318,00 euro per leerling. Vanwege dit relatief lage bedrag kijken scholen naar andere mogelijkheden om de lesstof aan te bieden. Sommige scholen kiezen voor tablets ter vervanging van schoolboeken. Omdat deze apparaten kostbaar zijn en niet passen binnen de begroting van de school, wordt verwacht dat ouders bijdragen in de kosten.

Volgens LOBO-5010 gaan scholen hiermee voorbij aan het uitgangspunt van gratis schoolboeken: kosteloos onderwijs voor leer- en kwalificatieplichtige leerlingen. LOBO-5010 adviseert ouders om contact op te nemen met de school, individueel of via de medezeggenschapsraad, om de onderwijsinstelling erop te wijzen dat zij dit ouders niet kan verplichten. Ouders die niet beschikken over een tablet, moeten zo'n apparaat kosteloos in bruikleen kunnen krijgen van de school.

LOBO-5010, een onderdeel van de Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag, is de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs.

Via persbericht LOBO-5010

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres