Normal_9521

LEIDEN - Zes masterstudenten Criminologie van de Leidse Universiteit deden, op verzoek van burgermeester Lenferink, onderzoek naar geweld in het Leidse uitgaansleven. De resultaten haalden de regionale pers. Voldaan kijken de studenten terug.

Slachtoffer
Goed nieuws: de kans dat je in Leiden tijdens een avondje stappen slachtoffer wordt van een geweldsdelict, is klein. Zo luidt de conclusie van zes masterstudenten Criminologie, die tussen oktober en december 2011 onderzoek deden naar geweld in het Leidse uitgaansleven. Ze keken daarbij naar het soort en aantal aangiftes in Leiden tussen 2006 en 2011, en vergeleken de situatie met studentensteden Nijmegen, Tilburg en Groningen. Hun opdrachtgever was niet de minste: een bezorgde burgermeester Henri Lenferink had persoonlijk om het onderzoek gevraagd.

Fundamentele vragen
"We hadden vooral een tijdsprobleem", blikt onderzoeker Emile van Unk terug. "Drie maanden is niet lang. Dat maakte het wel pittig." Tel daarbij op dat de studenten in het begin van hun onderzoek eerst een paar fundamentele vragen moesten beantwoorden. Want: wat verstaan we eigenlijk onder geweld? En welke straten behoren precies tot het Leidse uitgaansgebied? "Het begint allemaal met een goede definitie", legt studente Daphne Schouten uit. "Heb je die niet, dan kun je niet aan de slag."

Politiemannen
Na het vaststellen van de definities, konden de jonge onderzoekers aan de slag. Ze maakten gebruik van twee verschillende bronnen: een landelijk registratiesysteem dat bijhoudt hoe vaak er melding wordt gedaan bij de politie en het aantal aangiftes in Leiden tussen 2006 en 2011. Bovendien spraken ze met verschillende contactpersonen bij gemeente, politie en horecagelegenheden, om te luisteren naar hun ervaringen. En last but not least deden de studenten veldonderzoek. Unk: "We hebben met politiemannen meegelopen tijdens uitgaansnachten. Spannend, maar gelukkig is er niets gebeurd."

Kroon
Al met al is het project ze goed bevallen. "Een onderzoek dat is aangevraagd door externe partij is veel leuker dan een onderzoek naar een zelfbedacht onderwerp", besluit Unk. Dat de resultaten afgelopen dinsdag groot in het Leidsch Dagblad stonden, was natuurlijk de kroon op hun werk.

© Nationale Onderwijsgids