Normal_8525

ALMERE - Nederlandse studenten eisen veel van zichzelf het komende jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ASA Student, de grootste specialist in bemiddeling van hbo- en wo-studenten.

De goede voornemens en plannen van ruim 700 hbo- en wo-studenten voor 2012 zijn hierbij in kaart gebracht. Het populairste goede voornemen voor het nieuwe jaar is: meer studeren. Eén derde van de studenten heeft dit bovenaan het lijstje staan voor het komende jaar.

Op de tweede plaats staat meer sparen met 15 procent en op de derde plek staat meer werken met 13 procent. Gezonder eten en stoppen met roken sluiten de top 5 goede voornemens af.

Studenten willen in het nieuwe jaar vooral hogere cijfers halen en meer vakken afronden. Dit moet wel in combinatie met de bijbaan. Bijna twee derde van de studenten heeft al een bijbaan. Studenten die dit jaar nog niet werkten, geven aan in 2012 wel een baan te willen hebben (85 procent).

Het sparen blijkt vooral nodig om een vakantie te kunnen financieren (65 procent). Ook willen studenten geld opzij leggen voor hun opleiding en voor kleding. Het bedrag dat maandelijks gespaard wordt ligt voor ruim de helft rond de 50 euro.

"Studenten hebben hoge verwachtingen van zichzelf in het aankomende jaar", stelt Katinka Habermehl-Reuling, algemeen directeur van ASA Student en Ad Rem Young Professionals. "Dat valt af te lezen aan het hoge percentage studie- en werkgerelateerde voornemens. Meer dan de helft van de studenten is er ook zeker van dat de goede voornemens nageleefd gaan worden."

© Nationale Onderwijsgids