Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de media? De 17de editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) moet uitsluitsel geven.

Op zondagavond 26 december neemt een team van journalisten het op tegen drie wetenschappers. De prikkelende quizvragen stellen de creativiteit en kennis van de zes mannen en vrouwen op de proef. Nieuw element van de quiz is dat de kijkers thuis live via internet kunnen meespelen en hun wetenschapskennis kunnen testen.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn wiskundige Remco van der Hofstad, astronoom Marijke Haverkorn en hoogleraar sensorsystemen Albert van den Berg, tevens winnaar van de grootste wetenschappelijk prijs Nederland: de Spinozapremie.

Drie journalisten, die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Harmke Pijpers, onder andere presentatrice bij BNR Nieuwsradio, Harm Ede Botje van Vrij Nederland en Hassnae Bouazza. Zij schrijft onder meer voor NRC en de Volkskrant.

De presentatie is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum. De jury bestaat uit Marten Scheffer (Spinozalaureaat én winnaar NWQ 2009) en Salomon Kroonenberg (wetenschapper, columnist én winnaar NWQ 1999). Er is een speciaal gastoptreden van illusioniste Sittah en muziek is er van de band The Beatbusters.

Zelf meespelen
Dit jaar kunnen kijkers voor het eerst ook live thuis meegespelen met de quiz. Met de laptop op schoot kunnen zij spelen tegen de rest van Nederland. Naast de eeuwige roem als dé winnaar van de allereerste Online Nationale Wetenschapsquiz, maken ze ook kans op een uniek decorstuk uit een van de quizvragen. Via de VPRO site kunnen kijkers zich aanmelden om de quiz live mee te spelen. Hier kunnen deelnemers ook vast vragen van voorgaande jaren oefenen.

Ook kunnen kijkers als vanouds via kranten, tijdschriften en internet meespelen met De Nationale Wetenschapsquiz in de voorrondes. De quizvragen staan op de site van NWO. Uiterste inzenddatum voor de voorrondes is zondag 19 december. De hoofdprijs: een week naar Egypte en het bijwonen van een archeologische opgraving in Sakkara door Nederlandse archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden.

De Nationale Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de nationale wetenschapsfinancier.

De Nationale Wetenschapsquiz 2010: zondag 26 december 2010, 21.15 uur op Nederland 2.