'Oplossing voor het tekort aan technische professionals ligt bij het onderwijs'

Veel bedrijven vinden de versobering van de expatregeling verontrustend. Voor hen is het aantrekken van buitenlands talent een cruciale factor voor hun succes. De hamvraag hier is: moeten we zo afhankelijk zijn van buitenlands talent? Dat meldt Auke Bijnsdorp, Managing Partner bij Top of Minds

Een betere oplossing is om Nederlandse jongeren te stimuleren technische opleidingen en carrières te kiezen. En wel door marktwerking in het onderwijs. Niet door studies te financieren op basis van vraag bij de studenten, maar op basis van vraag in de arbeidsmarkt. Dus waar een opleiding tot onderwijzer of IT’er straks gratis is, wordt een studie vrijetijdskunde een privilege voor de rijken.

Duurzamere oplossing voor het tekort aan technische professionals 

Investeren in het opleiden van Nederlandse jongeren kan leiden tot een duurzamere oplossing voor het tekort aan technische professionals. Het zal niet alleen helpen om de afhankelijkheid van buitenlandse talenten te verminderen, maar ook bijdragen aan het opbouwen van een sterkere en veerkrachtigere economie.

Aansluiting bij bij technische carrières

Deze oplossing kost tijd en een sterke inzet vanuit het onderwijsbeleid en de industrie om opleidingen beter aan te laten sluiten bij technische carrières. Daarom zal de overgangsperiode uitdagend zijn, vooral voor bedrijven die al met een tekort aan technisch talent kampen.

Door: Nationale Onderwijsgids