Nieuwe studenten maken deze week kennis met Delft

Van zondag 13 augustus tot en met donderdag 17 augustus vindt de vijftigste editie van de OWee (OntvangstWeek) plaats. Nieuwe studenten van de TU Delft, de Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland maken dan kennis met Delft. De week wordt afgetrapt met het jaarlijkse diner aan de Schie. Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten op de campus, in de binnenstad en Delftse Hout. Dat meldt de gemeente Delft. 

Ook voor Delftenaren die geen student zijn, is er tijdens de OWee iets te beleven. Neem maandagmiddag bijvoorbeeld een kijkje bij de informatiemarkt op de Markt. Daar stellen verenigingen en andere studentenorganisaties zich voor. Dinsdagmiddag nemen studenten het tegen elkaar op tijdens de OWaterLympics in de Delftse Hout. Dinsdagavond is iedereen welkom bij de gratis openluchtbioscoop op de Markt. Om 20.30 uur wordt daar de film ‘Good Luck to You, Leo Grande’ vertoond.

Gouden Maat Dag 

“De ontvangstweek is meer dan alleen feesten”, benadrukt Berend de Vries, voorzitter van het OWee Bestuur. “Studenten kunnen bijvoorbeeld ook meedoen aan een bordspellenavond, yogasessie of speurtocht over de geschiedenis van Delft.” Donderdag is het Gouden Maat Dag in het Mekelpark. Deze dag draait om het klaarstomen van de deelnemers voor hun leven als onafhankelijke student. “De studenten horen bijvoorbeeld wat zij kunnen doen als zij tijdens hun studie worstelen met hun mentale gezondheid. Ook is er aandacht voor bewust omgaan met alcohol en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag. Zo willen we alle eerstejaars een goede start geven”, aldus De Vries.

Verschillende maatregelen 

De organisatie van de OWee, de gemeente en de TU Delft hebben verschillende maatregelen genomen om de week goed te laten verlopen. Buurtbewoners konden daar afgelopen jaar over meedenken. Zo is er dit jaar geen vuurwerk meer na afloop van het openingsfeest. Handhaving is langer op straat. En in de Wippolder, grenzend aan de campus, houdt het zogenoemde ‘susteam’ 's nachts een oogje in het zeil. De groepen eerstejaars worden begeleid door twee ouderejaars mentoren. Ziet u iets gebeuren wat niet hoort? Dan kunt u de mentor aanspreken. U kunt ze herkennen aan het witte bandje om hun pols. Ook is er iedere ochtend een veiligheidsoverleg met politie, TU Delft, gemeente, OWee bestuur en studentenverenigingen.

Door: Nationale Onderwijsgids