Onderhandelaarsakkoord bereikt voor nieuwe cao Universiteiten

Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao Universiteiten. De salarissen worden per 1 augustus met 9 procent verhoogd en ook is er een eenmalige uitkering afgesproken. Ook moet het percentage tijdelijke contracten binnen drie jaar worden teruggedrongen. Dat meldt CNV Hoger Onderwijs.

Het grote aantal tijdelijke contracten is een groot probleem in de universitaire wereld. Met dit akkoord wordt het aantal vaste banen vergroot. Binnen drie jaar moet het percentage wetenschappelijk personeel dat op een tijdelijk contract werkt, zijn teruggedrongen van 15 procent naar 13,5 procent. Individuele universiteiten kunnen niet wachten op wat de anderen doen, maar hebben elk een inspanningsverplichting om zelf ook op maximaal 13,5 procent uit te komen. Daarnaast is de mogelijkheid expliciet opgenomen om binnen het lokale overleg tussen universiteit en bonden deze termijn nog verder te verkorten.

Belangrijkste afspraken 

* Looptijd: 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024
* Structurele loonsverhoging: 9 procent per 1 augustus.
* Eenmalige uitkering: 1.200,- euro bruto op basis van een voltijd dienstverband voor werknemers die het sectorale minimumloon verdienen, 1.000,- euro bruto voor werknemers tot en met schaal 9 en 800,- euro voor werknemers vanaf schaal 10.
* Afspraken voor meer vaste contracten

Koopkracht op peil houden 

Cao-onderhandelaar Abhilash Sewgobind: ‘Het is een goede zaak dat we nog voor de zomer dit akkoord hebben kunnen bereiken. Veel medewerkers kijken reikhalzend uit naar een loonsverhoging, zeker die in de lagere schalen. Met dit akkoord kunnen we de koopkracht op peil houden. De afspraken over het hete hangijzer tijdelijke contracten is ook zeer welkom. We hebben een grote stap kunnen zetten om meer mensen vast in dienst te krijgen. Het totaalpakket klopt, we zijn blij dat dit gelukt is.’

Door: Nationale Onderwijsgids