Hoe kan je topsport combineren met een studie?

Het uitoefenen van een topsport is zowel fysiek als mentaal een zware kluif. Een topsportcarrière heeft over het algemeen een beperkte levensduur. Je voorbereiden op een leven na de topsport is dus verstandig. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, motivatie, focus en planning zijn van cruciaal belang. Deze eigenschappen heb je niet alleen nodig voor je topsport, maar ook om een studie tot een succesvol einde te brengen. Hoe combineer je een telkens wijzigend topsportschema met een studie waarbij je rekening houdt met ingangseisen, deadlines, bijeenkomsten en tentamens? Wat betekent het om een duale carrière na te streven? En wat kan de Open Universiteit hierin betekenen? Op woensdagavond 21 juni 2023 organiseren onze topsportcoördinatoren een online event voor topsporters die aan de Open Universiteit studeren, willen studeren en geïnteresseerden in het onderwerp. Aanmelden is nu mogelijk. Dat meldt de Open Universiteit. 

Het is algemeen bekend dat topsporters voor goud gaan; ze gaan vol voor het doel dat ze voor ogen hebben en strijden altijd om de eerste plaats. Veruit de meeste sporters beginnen op jonge leeftijd met de sport en trainen vervolgens jarenlang vol toewijding om het beste uit hun carrière te halen. Het verloop van deze carrière kan echter behoorlijk grillig zijn: het ene moment zit je bij de selectie, het andere moment lig je eruit. Bovendien zijn de trainingskampen en wedstrijden vaak in het buitenland en kunnen planningen op het laatste moment wijzigen. En dan moet je er ook nog rekening mee houden dat een topsportcarrière over het algemeen een beperkte levensduur heeft, en dat het dus verstandig is om je alvast voor te bereiden op het leven na de topsport. Denk je erover om een studie te combineren met je topsportcarrière en wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan deel aan het online event!

Online event 

Tijdens het online event op woensdagavond 21 juni 2023 zal Wolfgang Stockinger ingaan op het belang van een duale carrière. Daarna zal een van onze topsportstudenten vertellen over de combinatie van topsport en studeren aan de Open Universiteit en je van tips voorzien. Tot slot zal hoogleraar Gino Camp tijdens een workshop ingaan op effectieve studeermethoden die je kunnen helpen (nog) efficiënter met je tijd om te gaan. Waarom helpt het bijvoorbeeld niet om de leerstof een tweede keer door te nemen? De avond wordt aan elkaar gepraat door docent Artificial Intelligence en topsporter Jesse Heyninck.

Moderator van de avond is Jesse Heyninck, docent Artificial Intelligence aan de Open Universiteit. Naast zijn werk speelt hij Lacrosse in het nationale team van België. Wolfgang Stockinger is de oprichter van TWIN, een internationaal adviesbureau voor beleidsmakers in de sport, onderwijs en arbeidsmarkt. TWIN begeleidt ook atleten en coaches op het gebied van duale carrières en zelfontplooiing. Door zijn persoonlijke ervaring weet Wolfgang als geen ander hoe belangrijk het is om een tweede carrièreplan te hebben naast je actieve topsportcarrière. Gino Camp is bijzonder hoogleraar Effectief leren aan de Open Universiteit.

Topsporters 

Dit online event is interessant voor alle topsporters die een studie (willen) volgen naast hun topsportcarrière. Dit kunnen zowel (topsport)studenten aan de Open Universiteit zijn als andere geïnteresseerde topsporters. Uiteraard is daarnaast iedereen welkom die geïnteresseerd is in het onderwerp of met de doelgroep te maken heeft. Je kunt je aanmelden tot en met maandag 19 juni via het aanmeldformulier. Op de dag voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons een link naar de sessie in je mailbox. Check ook je spamfolder. 

Flexibel Onderwijs en Topsport 

In juli 2021 heeft de Open Universiteit het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Hiermee heeft de Open Universiteit zich gecommitteerd aan dit actieplan dat als doel heeft om studenten die een topsportcarrière combineren met een studie optimaal te ondersteunen. Hoewel het online activerende en flexibele karakter van ons onderwijs in de basis geschikt is om te combineren met een topsportcarrière, kunnen studerende topsporters aan de Open Universiteit dankzij het FLOT gebruikmaken van een aantal aanvullende faciliteiten. Zo komen zij in aanmerking voor ondersteuning van een topsportcoördinator, flexibiliteit in tentaminering, kunnen ze aanspraak maken op een kosteloze verlenging en bij het afstuderen ontvangen zij een topsportcertificaat.

Door: Nationale Onderwijsgids