Geneeskundestudenten willen hogere vergoeding tijdens coschappen

Geneeskundestudenten willen een hogere vergoeding voor hun coschappen in het ziekenhuis. De Geneeskundestudent, een organisatie die de belangen van de toekomstige artsen behartigt, voert vandaag online actie. De studenten zelf bieden een petitie aan bij werkgeversorganisatie de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dat meldt Skipr. 

Wie als geneeskundestudent stage loopt in een ziekenhuis ontvangt 100 euro per maand. Dat is dan de stagevergoeding. De voorzitter van De Geneeskundestudent, Pim den Boom, vindt dat oneerlijk. Andere stagiairs in het ziekenhuis, zoals verpleegkundigen, ontvangen namelijk meer dan 400 euro in de maand. Geneeskundestudenten lopen meer dan 50 uur per week stage in het ziekenhuis. “Er is eigenlijk geen tijd voor een bijbaantje naast de studie, maar gezien de lage vergoeding zijn veel studenten daar wel toe genoodzaakt.”

#handenopelkaarvoordeco 

Via sociale media willen de studenten aandacht voor de ongelijke behandeling vragen. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk filmpjes rond zullen gaan van actievoerders die de handen op elkaar slaan. Hiervoor gebruiken de studenten de hashtag #handenopelkaarvoordeco. 

Hogere vergoeding 

De coassistenten willen dat er in de nieuwe cao ziekenhuizen een hogere vergoeding voor hen wordt meegenomen. Ziekenhuispersoneel voerde vorige week al actie voor een hoger loon, maar omdat coassistenten officieel geen werknemers zijn, mochten zij niet meedoen.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk