Vakbonden eisen meer vaste contracten bij universiteiten

De vakbonden presenteerden dinsdagmiddag tijdens een korte actie in Utrecht hun inzet voor een nieuwe cao. Inflatiecompensatie is erg belangrijk, maar ook meer vaste contracten. Dat meldt de AOb. 

Donald Pechler van de AOB zegt hierover: “Alles in onze gezamenlijke inzet is erop gericht om het wetenschappelijk personeel zo snel mogelijk aan een vast dienstverband te helpen.” Docenten en onderzoekers verdienen vaste dienstverbanden bij de universiteiten. Ze worden beiden nu vaak als wegwerppersoneel na bepaalde tijd afgeserveerd, terwijl ze gewoon hebben aangetoond goed te kunnen functioneren. 

Publieke en structurele taken 

Volgens de AOb zijn onderwijs en onderzoek publieke en structurele taken voor de universiteiten. Daarom moeten die in vaste dienstverbanden worden gegoten. 

Petitie 

De gezamenlijke petitie die oproept tot het stoppen van tijdelijke contracten aan universiteiten is inmiddels ruim 1400 keer ondertekend. “Universiteiten maken al jaren gebruik van de loyaliteit en de intrinsieke gedrevenheid van hun werknemers. Dat moet een keer afgelopen zijn”, aldus Jan Boersma, onderhandelaar voor de FNV. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk