Kabinet wil binnen acht jaar 60.000 nieuwe studentenwoningen bouwen

Het kabinet wil in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten in de komende acht jaar 60.000 extra betaalbare studentenwoningen bouwen. Dat staat in het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 dat donderdag wordt gepresenteerd.

"Iedere student moet de mogelijkheid krijgen om op kamers te kunnen gaan. Het is een bijzonder moment om het ouderlijk huis te verlaten en de stap naar zelfstandigheid te zetten", zegt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. "Maar voor velen is het simpelweg ook een noodzakelijke voorwaarde als je een studie in een stad ver van je huis wilt gaan volgen. Om deze keuze te kunnen maken is er voldoende studentenhuisvesting nodig."

Hospitaverhuur 

Het doel is door nieuwbouw 60.000 studenteneenheden in acht jaar tijd te realiseren. Ook wordt in het actieplan ingezet op het beter benutten van de bestaande bouw, onder meer door het stimuleren van hospitaverhuur. Verder is het de bedoeling versneld meer flexwoningen te bouwen: 37.500 in de periode 2022-2024.

Studentenhuisvesting 

"Dat er iets moet gebeuren aan het kamertekort, staat voor mij vast. Het kost studenten veel tijd, stress en energie om een kamer te bemachtigen, als het al lukt of ze besluiten om toch thuis te blijven wonen. Terwijl een studentenkamer zo belangrijk is", zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. "Daar vind je de rust en ruimte om te ontdekken wie je bent én wat je met je leven wilt doen. Elke student verdient zo’n plek. Met dit actieplan kunnen we samenwerken om de grote uitdagingen rond studentenhuisvesting aan te pakken."

Hoge huren en slechte woningen 

Studenten hebben nog te vaak te maken met te hoge huren en slechte woningen. In de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022 van Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, staat dat het tekort aan studentenwoonruimtes is gestegen naar bijna 27.000.

Door: ANP