Jonge wetenschapstalenten naar buitenland met Rubiconbeurs

Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt ZonMw.

Een van de gehonoreerde projecten is onder andere een multidisciplinair team van chemici en ingenieurs die onderzoek doen naar de mogelijkheid om nieuwe gels te ontwikkelen die koolstofdioxide omzetten in brandstoffen met behulp van elektriciteit. Een ander onderzoek richt zich op de vraag wat jongeren kwetsbaar maakt voor complotradicalisering. Ook wordt een Rubiconbeurs gebruikt om de onbekende oorsprong van snelle radioflitsen uit het heelal te ontrafelen.

Topinstituten

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. In totaal gaan 14 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, een laureaat gaat 12 maanden weg.

Tien laureaten gaan naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, twee gaan naar Frankrijk en individuele onderzoekers naar België, Zweden en Duitsland voor hun onderzoek.

Door: Nationale Onderwijsgids