Mannelijke oud-politici kiezen vaker voor carrière in het onderwijs dan vrouwen

Mannelijke voormalig kabinetsleden kiezen na hun ambtsperiode vaker voor een carrière bij een universiteit of onderwijsinstelling dan hun vrouwelijke ambtgenoten. Van alle mannen komt 28,4 procent terecht in de onderwijssector, terwijl dit percentage onder vrouwelijke oud-politici slechts 13,9 procent is. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van sollicitatieplatform CVster.nl.

Mannelijke oud-ministers of staatsecretarissen gaan met name aan de slag aan een universiteit, bijvoorbeeld als hoogleraar. Vrouwelijke voormalig kabinetsleden kiezen binnen de sector juist vaker voor functies bij een andere onderwijsinstantie. 

Bedrijfsleven 

Het onderwijs is bij voormalige ministers en staatssecretarissen overigens niet de populairste sector. Het merendeel van de ex-kabinetsleden eindigt in het bedrijfsleven en ook werken voor een stichting of brancheorganisatie blijkt geliefd onder politici. 

Vanuit het Ministerie van Financiën stromen de meeste politici door naar een functie in het bedrijfsleven: ruim één op de drie voormalige ministers en staatssecretarissen van Financiën vervolgt hierin zijn of haar carrière. Ook via Buitenlandse Zaken en Economische Zaken belanden velen in het bedrijfsleven, ongeveer drie op de tien politici. 

Door: Nationale Onderwijsgids