Internationale studenten de dupe van CoronaCheck-app en de DCC-certificaten

Internationale studenten van buiten de EU die gevaccineerd zijn in hun thuisland, kunnen in Nederland niets met hun coronatoegangsbewijs. De CoronaCheck-app waarmee de toegangscodes gescand worden werkt alleen met de Digitaal Corona Certificaat – standaard (DCC) en buiten de EU gebruiken ze die standaard bijna niet. Dit meldt NU.nl

Er zijn wel een aantal landen buiten de EU die werken met de DCC, maar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werken hier helemaal niet mee.

Buitengesloten

Studenten die uit landen komen die niet werken met het DCC-certificaat kunnen in Nederland niet naar cafés, bioscopen of sportwedstrijden. Hierdoor wordt de groep buitengesloten terwijl ze, juist in het begin van het collegejaar, contacten moeten leggen met medestudenten door middel van sociale activiteiten. 

Om hoeveel studenten het gaat is niet duidelijk, maar de Landelijke Studentenvakbond wil dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. Studenten moeten, naast contact leggen, ook de Nederlandse cultuur leren kennen en daar hoort een drankje in de kroeg ook bij. 

Probleem bekend

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet het ministerie dat er een probleem is en wordt er aan een oplossing gewerkt. 

Niet de juiste weg

Met een omweg kunnen mensen die uit het buitenland komen en in Nederland gaan wonen alsnog een QR-code aanvragen. Dit kan alleen in Utrecht en men moet een geldig identiteitsbewijs, BSN-nummer en een vaccinatiebewijs uit het land waar de vaccinatie is gezet meenemen. Volgens de woordvoerder is dit voor studenten niet de juiste oplossing. “Dit proces duurt lang, de wachttijd voor een afspraak is al een week.” 

Door: Nationale Onderwijsgids