LSVb blij met mogelijke versoepeling, ISO: 'student wordt aan lijntje gehouden

Ondanks dat de coronamaatregelen steeds verder versoepelen, is er nog altijd geen duidelijkheid voor het hoger onderwijs. En daarmee worden studenten "wederom aan het lijntje gehouden". Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vrijdag in een reactie op de in een persconferentie aangekondigde versoepelingen. Dit melden ANP en de LSVb.

Het ISO is verbaasd over die gang van zaken. "Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden", stelt voorzitter Lisanne de Roos. "Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien: 13 augustus is echt te laat."
 

Niet langer achtergesteld

Het ISO wijst erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat het coronajaar er flink heeft ingehakt bij studenten. Veel studenten hadden als gevolg van het thuis studeren last van eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen. Het ISO benadrukt daarom dat het hoger onderwijs niet langer achtergesteld mag worden. De Roos: "Studenten snakken naar contact met medestudenten en hun docenten. Studeren is zoveel meer dan alleen colleges volgen. Het afgelopen jaar heeft bewezen hoe belangrijk de sociale kant van het onderwijs is."
 

Introductieweken

Het ISO is bang dat de onzekerheid invloed heeft op de introductieweken in verschillende studentensteden. "We moeten absoluut voorkomen dat studenten in Maastricht al honderd studiegenoten leren kennen terwijl studenten in Leiden elkaar online moeten gaan ontmoeten. De introductieweek biedt voor studenten dé mogelijkheid om nieuwe mensen, een nieuwe stad en een nieuwe instelling te leren kennen. Snel meer duidelijkheid is daarom cruciaal."
 

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) geeft aan blij te zijn met de mogelijkheid om na de zomer onderwijs te geven zonder belemmeringen. LSVb-voorzitter Ama Boahene: "Fysiek onderwijs is onmisbaar voor studenten. Het is goed nieuws dat dat in het nieuwe collegejaar weer volledig lijkt te kunnen. Het is nu van groot belang dat hogescholen en universiteiten zich op het beste scenario voorbereiden."
 
Ook de LSVb benadrukt dat het belangrijk is om fysiek onderwijs volledig te laten terugkeren. Fysieke contactmomenten zijn voor studenten onmisbaar om onderwijs te kunnen volgen, een sociaal netwerk op te bouwen en eenzaamheid tegen te gaan. De vakbond vindt het daarom van groot belang dat hogescholen en universiteiten na de zomer zijn voorbereid op het optimale scenario. Boahene: "Hogescholen en universiteiten hebben nu een paar maanden om zich op het nieuwe collegejaar voor te bereiden. Daarbij moeten ze zich richten op het beste scenario, zodat fysiek onderwijs in september voor alle studenten weer mogelijk is." 
 
Door: Nationale Onderwijsgids