Young Lady Business Academy 7.0 gaat vrouwentekort in tech aanpakken

De zevende editie van de Young Lady Business Academy (YLBA) wordt van 21 tot 25 juni gehouden in het Erasmus Centre of Entrepreneurship in Rotterdam.  De YLBA richt dit keer de speciale aandacht op de positie van vrouwen in de techniek. Dit meldt de YLBA.

Slechts 6 procent van de vrouwelijke bevolking in Nederland kiest voor techniek. “Daarmee staan we bijna onderaan in Europa”, zegt Elske Doets, initiatiefnemer van de Young Lady Business Academy. “En lopen we mijlenver achter op een land als Litouwen, waar 24 procent van de vrouwen in de techniek werkt.”
 
De Academy is een intensief weekprogramma voor een geselecteerde groep van 70 jonge vrouwen van 15 tot en met 24 jaar. Tijdens de YLBA worden ze gestimuleerd hun ambities inzake ondernemerschap, politiek, bestuur en wetenschap niet langer in te slikken, maar juist midden in de schijnwerpers te zetten.
 
Ruim drie jaar is de YLBA al bezig meer jonge vrouwen het zelfvertrouwen en de instrumenten te geven om tot sleutelposities in de samenleving door te dringen. Ook de getalenteerde wiskundige Elske Nijhof (22) krijgt dit jaar de kans om mee te doen. Doets: “Het prachtige aan Elske Nijhof is dat ze als wiskundige niet alleen een rolmodel voor jonge vrouwen is. Maar dat ze zich ook al bewust is van de negatieve consequenties wanneer vrouwen de tech sector aan mannen blijven overlaten.”
 
Nijhof: “Ik wil laten zien dat wiskunde niet alleen ‘nerdy’ is. Bijvoorbeeld door een techbedrijf te starten dat de milieueffecten van verduurzamende bedrijven nauwkeurig volgt. Een bedrijf waarin vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn, intellectueel, maar ook in aantal. Op de YLBA leer ik de vaardigheden om zo’n bedrijf ook daadwerkelijk te starten.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids