Week 43: jongeren somberder, tentamens afgelast, en Red Team wil lockdown

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo zorgde een computerstoring voor het afgelasten van tentamens op de UvA, zijn Nederlandse docenten bezorgd na de onthoofding van een Franse leraar, en pleit het Red Team voor het sluiten van de scholen.

Maandag: ‘Coronamaatregelen maken jongeren angstiger en somberder’

Nederlandse kinderen voelen zich minder gezond en hebben vaker last van angst en somberheid door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de eerste lockdown door een team onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, roept op om de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd een gezamenlijke maatschappelijke prioriteit te maken

Dinsdag: Ochtend- en middagtentamens UvA afgelast door computerstoring

Een storing op het computernetwerk van de Universiteit van Amsterdam zorgde er dinsdag voor dat duizenden studenten hun tentamens niet konden maken. De storing ontstond rond 09.00 uur en duurde zo’n vier uur lang.

Woensdag: Nederlandse docenten bezorgd na onthoofding Franse leraar

De Franse docent Samuel Paty vermoord door een extremist omdat hij een spotprent van de islamitische profeet Mohammed in de klas had laten zien. De hele wereld reageerde geschokt op de moord, en ook Nederlandse leraren zijn geschrokken en bezorgd. Docenten maatschappijleer vinden dat hun vak een belangrijkere rol moet gaan spelen op school.

Donderdag: ‘Coronacrisis heeft grote negatieve invloed op jonge kinderen’

Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat toegenomen stress bij ouders blijvende gevolgen kan hebben voor baby’s en jonge kinderen. Experts vinden daarom dat d e kinderopvang en jeugdgezondheidszorg vanuit de overheid gestimuleerd moeten worden om meer aandacht te besteden aan gezinnen met jonge kinderen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door extra uren kinderopvang aan te bieden aan gezinnen met een jonge ouder die een nieuwe baan zoekt en daardoor veel stress ervaart.

Vrijdag: Red Team pleit voor 'sterke' lockdown met sluiting scholen voor twee weken

Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen "een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade", maar is dat bijna niet te doen.

Door: Nationale Onderwijsgids