Onderzoek Universiteit Twente: nies in de nek van je shirt of trui
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat niezen in de elleboog helemaal niet de veiligste manier van niezen is. Niezen in je shirt is dat wel. De door het RIVM gepromote elleboog vernauwt de opening waar de lucht doorheen kan, waardoor dit er versnel boven en onderdoor gaat. Dit meldt Nemo Kennislink. 
Door de kraag van een shirt, trui of overhemd omhoog te halen en over je neus te trekken, kun aan de binnenkant van kleren niezen. “Dan heb je een grote holte en zijn er geen vernauwingen waardoor de lucht gaat versnellen en ook de druppels worden opgevangen”, zegt hoofdonderzoeker Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente. Hij benadrukt dat het hierbij wel van belang is om de handen te blijven wassen, omdat je met je handen het shirt of de trui aanraakt.
 

Hoestzak maken

Wie een stropdas of laag uitgesneden shirt draagt kan niet zomaar aan de binnenkant van het kledingstuk niezen, maar zou wel een hoestzak van een mouw van een oud overhemd en karton kunnen maken.
 
Verdaasdonk hoest en niest nu altijd in de binnenkant van een kledingstuk, maar zijn bevindingen worden niet overgenomen door het RIVM. Het gezondheidsinstituut vindt dat het beter is om niet in de handen te niezen, omdat diezelfde handen vervolgens allerlei oppervlakken aanraken. “Dat is opzicht juist, maar de elleboog is geen verstandig alternatief”, aldus Verdaasdonk.
 
Door: Nationale Zorggids