NWO

16 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

Ze onderzoeken onder andere de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid op latere leeftijd, de manier waarop hersenen werkelijkheid van fantasie onderscheiden, grammaticale relaties in inheemse talen uit de Amazone en hoe het openbaar verkeer vanuit reizigersoogpunt beter geoptimaliseerd kan worden.
 

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Lund Universiteit en Harvard. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 13 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, eentje gaat 18 maanden en twee gaan voor 12 maanden.
 
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2019.
 

Feiten en cijfers

59 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 23 vrouwen en 36 mannen. Het totale honoreringspercentage is 27,1 procent. Onder de vrouwen 34,8 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 22,2 procent. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar het Verenigd Koninkrijk en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Denemarken, Duitsland, België, Franksrijk en Zwitserland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.
 

Over het programma Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).
 
Door: Nationale Onderwijsgids