Normal_uva__amsterdam

Nicholas Till, internationaal hoogleraar Operastudies, bekleedt per november 2019 de eerste leerstoel voor Muziektheater en Opera in Nederland. Till combineert de leerstoel aan de UvA met zijn hoogleraarschap aan de University of Sussex. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.

De Pierre Audi-leerstoel Muziektheater en Opera is ingesteld door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en Nationale Opera & Ballet. Deze leerstoel werd in het leven geroepen in september 2018 bij het afscheid van Pierre Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera. 
 
Het onderzoek van Nicholas Till zal een bijdrage leveren aan het nog jonge veld van Operastudies. Dit omvat theorievorming, onderzoek naar de sociale en historische context van opera- en muziektheaterwerken, en analyse van teksten, muziek, media en dramaturgieën van opera en muziektheater. De focus van zijn onderzoek is gericht op de Nederlandse opera in internationale context.
 

Opera op de kaart zetten

Kati Röttger, hoogleraar Theaterwetenschap aan de UvA: “Till zal lesgeven aan bachelor- en masterstudenten Theater- en Muziekwetenschap, promotieonderzoek op het gebied van opera en muziektheater stimuleren en de samenwerking tussen de academische wereld en het operawerkveld in Nederland en internationaal  verstevigen.”
 
Luc Joosten, hoofd Dramaturgie De Nationale Opera: “Het instellen van deze leerstoel waarin het bestuderen van opera gekoppeld wordt aan de praktijk van opera in Nederland en de wereld is een belangrijke doorbraak om die rijkdom van opera bloot te leggen en aan een nieuwe generatie van studenten door te geven.”
 

Over Nicholas Till

Nicholas Till (1955) is opgeleid als (kunst)historicus. Hij werkte tussen 1980 en 2009 als regisseur, schrijver en maker van opera en experimenteel muziektheater. In die tijd was hij tevens een pionier in de ontwikkeling van educatieve en gemeenschapsprogramma’s op het gebied van opera in het Verenigd Koninkrijk. Till promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Surrey op een studie van Mozarts opera's, Mozart and the Enlightenment (1992). 
 
Till verricht interdisciplinair historisch onderzoek dat de methodes en theoretische benaderingen van theaterwetenschap, mediastudies, culturele studies toepast op opera en muziektheater.
 
Door: Nationale Onderwijsgids