Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Moderne rechtspraak kan niet zonder empirisch onderzoek. Rechtenstudenten worden vooral opgeleid in de juridische vakken en komen te weinig in aanraking met empirisch onderzoek, stelt hoogleraar Marijke Malsch. In de huidige digitaliserende en globaliserende wereld is kennis van verschillende disciplines echter heel belangrijk om tot een goede rechtspleging te komen. Het werk van de jurist omvat namelijk meer dan het toepassen van wetten en regels. Op 11 oktober 2019 spreekt Malsch haar oratie uit met de titel ‘Het recht is te belangrijk om aan juristen over te laten’. Hierin roept zij op tot het bevorderen en stimuleren van empirisch onderzoek in de opleiding van juristen en in de rechtspraktijk. Dit meldt de Open Universiteit.

Nederland heeft een sterk professioneel rechtssysteem. De juridische opleidingen zijn ingericht op de voorgeschreven vakken, zodat studenten vooral veel normatieve kennis opdoen. Die opleiding laat weinig ruimte over om vakgebied-overstijgende kennis op te doen, bijvoorbeeld over criminologie, rechtssociologie en -psychologie. “Een aantal rechterlijke dwalingen in binnen- en buitenland laat zien dat juristen soms te veel vertrouwen in de politie en in deskundigenrapportages hebben. Zij zijn niet altijd op de hoogte van de risico’s van bepaalde verhoormethoden, of van bepaald bewijs,” legt Malsch uit. “Meer kennis van empirisch onderzoek en meer scholing in andere disciplines kan helpen om rechterlijke dwalingen te voorkomen, omdat het kan leiden tot een kritischer beoordeling over wat andere disciplines of professionals te bieden hebben.”
 

Breed opgeleide juristen 

 
“Er wordt steeds vaker gepleit voor breed opgeleide juristen, met kennis van empirisch onderzoek, interdisciplinaire vaardigheden en inzicht in sociale verhoudingen.” Malsch wil daarom nagaan hoe andere landen hun juridische opleiding inrichten. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld veel gebruikelijker dat juristen ook onderwijs in ander disciplines krijgen. “Als we daar meer over weten, kan dat helpen om goede vormen hiervoor in Nederland te vinden.’”
 
Door: Nationale Onderwijsgids