Normal_rss_entry-195600

De officiële opening van het academisch jaar maandag gaat vergezeld door protestacties van onderwijsbonden, studenten en docenten. Ze protesteren tegen plannen van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. De extra investeringen die zij wil doen in technische opleidingen gaan volgens hen ten koste van andere studierichtingen.

De universitaire actiegroep WOinActie organiseert een 'Ware Opening van het Academische jaar 2019' bij de Universiteit Leiden, waarmee ze de gevolgen van de bezuinigingen laten zien. De protestactie wordt in Leiden georganiseerd omdat Van Engelshoven de openingsspeech voor de Leidse universiteit houdt. Volgens de actievoerders gaan de bezuinigingen vrijwel zeker gepaard met 1000 ontslagen binnen de alfa-, gamma- en medische wetenschappen.

"Veel opleidingen werken intensief samen, denk aan taalkundigen die samen met informatici computertalen ontwikkelen. Door de bezuinigingen zullen die samenwerkingen waarschijnlijk stoppen." De actiegroep waarschuwt dat de bezuinigingen ook rampzalig zullen zijn voor de rol van Nederland als kennissamenleving en de Nederlandse economie.

Volgens de Vereniging van Universiteiten leidt het verschuiven van geldstromen naar bèta-opleidingen tot "forse en pijnlijke" bezuinigingen bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen.

Hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen houden maandag een stil protest tijdens de gebruikelijke optocht van hoogleraren richting de Martinikerk. Zij dragen dan een rood vilten vierkant op hun baret, een internationaal symbool van verzet op universiteiten.

Door: ANP