Logo_lowlands-2019

Vandaag is het Lowlands festival in Biddinghuizen van start gegaan. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek tijdens Lowlands Science. De Nationale Onderwijsgids licht een aantal experimenten uit.

Meet a stranger – Radboud Universiteit

In dit onderzoek wordt onderzocht wat mensen onthullen als ze in gesprek zijn met een gesprekspartner. Er wordt gekeken naar eerste indrukken en er wordt nagegaan hoe tevreden deelnemers zijn met hun sociale leven. Ben je blij met je sociale leven, dan zul je daar namelijk waarschijnlijk eerder over vertellen. En leggen de vrouwen of juist de mannen bepaalde informatie over zichzelf als eerste op tafel?
 

The Lowlands consciousness field project – Rijksuniversiteit Groningen

Kunnen we met onze gemoedstoestand apparaten beïnvloeden? Is er iets zoals bovennatuurlijke kracht en kunnen mensen met hun gedachten apparaten beïnvloeden? Bestaat er zoiets als paranormale verschijnselen? Door het plaatsen van toevalsgeneratoren – apparaten die een willekeurig getal produceren – op het Lowlandsterrein willen de onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont.
 

Put on your best pokerface – imec Nederland

Een combi van data met Artificial Intelligence (AI) kan gebruikt worden om pijn in kaart te brengen. Via verschillende methoden gaat imec Nederland Lowlanders een ongevaarlijke pijnprikkel toedienen om te onderzoeken wat de beste manier is om pijn af te lezen. Is het in de gaten houden van jouw gezichtsuitdrukking voldoende of hebben we data uit je lichaam nodig, zoals hartslag en huidtemperatuur? Kun jij pijn onderdrukken als een ijskonijn en AI om de tuin leiden? 
 

Millow – Hogeschool Utrecht

Stress is een groeiend probleem in onze maatschappij en steeds meer mensen krijgen een burn-out. Ontwerper Rosa de Vries van de Hogeschool Utrecht doet onderzoek naar de verschillende mogelijkheden voor een innovatief kussen met daarin technologie die een rustige hartslag nabootst — die je niet hoort maar wel voelt. 
 
Alle experimenten zijn dagelijks toegankelijk van 12.00 tot 20.00 uur op Lowlands Science, Alpha-terrein. Millow is alleen op zaterdag te bezoeken.
 
Het LL Science programma is een samenwerking van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau. en New Scientist NL waarbij universiteiten en hogescholen uit heel Nederland Lowlands als proeftuin gebruiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Lowlands