Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

Ieder jaar worden talentvolle studenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het zonnetje gezet bij de officiële afsluiting van het academisch jaar. Tijdens de zomerceremonie op vrijdagmiddag 5 juli 2019 zijn de winnaars van de GUF-100 prijzen en de Wierenga-Rengerink dissertatieprijs bekend gemaakt. Daarnaast zijn er 12 internationale alumni ambassadeurs benoemd. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Wierenga-Rengerink prijs voor dr. Michael Lerch

De Wierenga-Rengerink prijs voor de promovendus met de beste dissertatie in 2018, is toegekend aan dr. Michael M. Lerch en zijn proefschrift getiteld: “Donor-Acceptor Stenhouse Adducts”. Tijdens de zomerceremonie ontving Lerch een prijs van €7.500 voor zijn verdere academische ontwikkeling. Alumni van de RUG stellen het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmiusfonds (UEF). 
 
Michael Lerch studeerde interdisciplinaire wetenschappen aan de ETH Zürich, met de nadruk op organische synthese en cellulaire biologie. Verder was hij student-onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge en het California Institute of Technology. Vervolgens kwam hij naar Groningen om zijn proefschrift af te ronden onder toezicht van de hoogleraren Ben Feringa en Wesley Browne.
 
Lerch zijn proefschrift geeft een beter begrip van en maakt gebruik van een nieuwe klasse moleculen: de zogenaamde DASA's (Donor−Acceptor Stenhouse Adducts). Deze moleculen fungeren als moleculaire schakelaars, hun structuur verandert bij verlichting. Moleculaire foto-schakelaars zijn de laatste decennia een populair onderzoeksonderwerp dat toepassingen mogelijk maakt variërend van materiaalwetenschappen, supramoleculaire chemie, moleculaire machines en eenheden, schakelbare katalyse, chemische biologie tot biomedische wetenschappen. 
 
De Wierenga-Rengerink prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan de promovendus die de beste RUG-dissertatie heeft geschreven. Op verzoek van de rector magnificus worden decanen van alle faculteiten uitgenodigd om met Cum Laude beoordeelde proefschriften te nomineren. Een jury bestaande uit Elmer Sterken en de oud-rectoren Bleumink, Bosscher, en Zwarts heeft dit jaar vijf nominaties geëvalueerd. 
 

GUF-100 prijzen 2019 

De GUF-100 prijzen voor excellerende studenten werden in 1993 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Groninger Universiteitsfonds (GUF). Aan elke GUF-100 prijs is een bedrag van €2.500,- verbonden. 
 

Oud-studenten worden internationale alumni ambassadeurs

Bij de zomerceremonie waren ruim 100 internationale graduates van tientallen nationaliteiten aanwezig. De bijeenkomst viert hun afstuderen en markeert het einde van de studietijd in Groningen. Een geselecteerde groep van twaalf internationale Alumni Ambassadeurs van verschillende nationaliteiten is het afgelopen half jaar getraind om de RUG komend jaar te vertegenwoordigen in hun thuislanden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids