Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug
Uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs komt naar voren dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onterecht meer dan een miljoen euro heeft uitgegeven aan een project in China. De universiteit maakte gebruik van belastinggeld, terwijl de afspraak was dat hier alleen privaat geld voor gebruikt mocht worden. De universiteit heeft het geld inmiddels teruggestort. Dit melden de NOS en Dagblad van het Noorden.
Het gaat om de voorbereiding van een vestiging van Yantai. Groningen hoopte met deze Chinese afdeling meer mogelijkheden te krijgen op het gebied van onderzoek. Ook was de verwachting meer internationale studenten aan te trekken. Aan het begin van 2018 werd het project echter stopgezet, onder andere vanwege zorgen over de academische onafhankelijkheid. Tevens bleek dat er niet genoeg draagvlak voor was.
 
De Inspectie van het Onderwijs meldt dat in 2015 al was kortgesloten geen publieke middelen te gebruiken voor het project. De universiteit laat weten de uitwerking van het plan te hebben onderschat. Een deel van de gemaakte uren, zoals overleggen, is niet op de afgesproken manier verantwoord. 
 
De bestuurders van de universiteit hebben toegegeven dat ze het publieke geld niet op deze manier hadden mogen investeren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids