Normal_utrecht

Vandaag heeft Niels Bovenschen, docent Biomedische Wetenschappen en hoofd van het Pathologisch Onderzoekslaboratorium, de docentenprijs 2019 gewonnen. Marij Swinkels, docent in Beleid en Management ontving de prijs voor docenttalent van het jaar. De jury heeft beide docenten gekozen vanwege hun betrokkenheid bij hun studenten en de manier waarop zij hun studenten inspireren om voorbij hun veronderstelde mogelijkheden te reiken. De docenten zijn voorgedragen door studieverenigingen en geselecteerd door een jury bestaande uit ervaren docenten en studenten. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

Rolmodel voor academische studenten

Niels Bovenschen, Universitair Hoofddocent Biomedische Wetenschappen, verdeelt zijn tijd tussen onderwijs en onderzoek. Eén van Bovenschens speerpunten is research-based learning. Hij daagt zijn studenten al in de bachelorfase uit om met onderzoeksvoorstellen te komen die ze vervolgens op echte data mogen toepassen. Eén van zijn doelen is om studenten – op alle niveaus – op te leiden tot wetenschapper. Hij bevordert en benut hun academische vaardigheden door ze te laten proeven aan onderzoek. Door zijn ervaring in wetenschappelijk onderzoek en de natuurlijke wijze waarop hij zijn studenten daarin rondleidt, is hij een rolmodel voor zijn studenten.

Docenttalent Marij Swinkels

Bestuurskundige Marij Swinkels won de prijs voor beste jonge docententalent. Swinkels heeft een duidelijke visie op academisch onderwijs waarin zij bij studenten zowel persoonlijke als inhoudelijke ontwikkeling faciliteert. De kennis die zij verwerft in haar onderzoek, past zij toe in diverse activerende en creatieve werkvormen. Zo worden begrippen uitgelegd met behulp van het spel 30 Second en stimuleert ze kritische academische discussies. De jury was onder de indruk van het beeld dat Swinkels’ studenten hebben geschetst.
Ook buiten de opleiding is zij zichtbaar, onder andere als mede-initiatiefnemer van InclUUsion: een programma dat vluchtelingen toegang geeft tot het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. In 2016 won ze de Social Impact Award van haar faculteit.

Docentenprijs en prijs voor Docenttalent

De Universiteit Utrecht lauwert sinds de jaren ‘90 docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren met de Docentenprijs en de prijs voor Docenttalent. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Diesviering van de universiteit op 26 maart.

Door: Nationale Onderwijsgids