Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Als het aan het Capaciteitsorgaan ligt, gaan ziekenhuizen in twee jaar tijd 63 procent meer gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel opleiden om de personeelstekorten op te vangen. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra denkt niet dat twee jaar haalbaar is. Dit meldt De Monitor. 

“Je kan niet in twee jaar, en nu ook in de komende periode, 60 procent meer gaan opleiden. Dat wordt een enorme uitdaging”, zegt Ernst Kuipers van de NFU. Meer opleidingsplekken betekent ook meer begeleiding op de werkvloer. En ziekenhuizen kampen nu al met een grote werkdruk. Als het aan Kuipers ligt, gaan de ziekenhuizen nu eerst op regionaal niveau afspraken maken.
 
Ziekenhuizen moeten meer gespecialiseerde verpleegkundigen opleiden, vindt ook minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Hij vindt het jammer dan ziekenhuizen de afgelopen jaren minder mensen hebben opgeleid, ondanks de financiering die hiervoor beschikbaar is gesteld. Maar volgens Kuipers is de daling in het aantal opleidingsplekken geen geldkwestie, maar een kwestie van personeelstekort en onvoldoende beschikbaar personeel om mensen op te leiden. Bovendien, stelt de NFU-voorzitter, ‘kost te veel mensen opleiden geld’ en zou het enorm vervelend zijn als mensen na afronding van hun opleiding geen baan kunnen krijgen bij het ziekenhuis waar ze de opleiding hebben gevolgd.
 
Kuipers denkt dat er in de ziekenhuissector meer gedaan worden tegen vroegtijdige uitstroom van studenten en uitstroom van bestaande medewerkers. Mogelijk moet zelfs gekeken worden naar een andere manier van opleiden, bijvoorbeeld door verschillende gespecialiseerde opleidingen samen te voegen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids