Normal_fysiotherapie_rug_massage

De eerste fysiotherapie-universiteit van Nederland is een feit. Op 6 oktober krijgt de eerste lichting universitaire studenten van SOMT University of Physiotherapy hun diploma. Deze opleiding bereidt de fysiotherapeut voor op een andere positie in de gezondheidszorg. Dit meldt SOMT University.

Nieuwe positie fysiotherapeut

Met deze opleiding kan de fysiotherapeut in de eerste lijn, direct naast de huisarts mensen ontvangen. Fysiotherapeut en huisarts kunnen nu op gelijkwaardige voet overleggen. Patiënten hebben daarnaast geen verwijzing meer nodig om naar de fysiotherapeut te kunnen.

Daarnaast staat binnenkort een overleg gepland met Kamerleden. De vraag aan de Tweede Kamer is ook fysiotherapeuten in eerste lijn te laten doorverwijzen naar de tweede lijn en indien gewenst ook medische beeldvorming aan te vragen.

Stijgende vraag

Aanleiding is de behoefte aan een andere positie van de fysiotherapeuten binnen het zorgstelsel. De positie van de fysiotherapeut is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Kwam in 1984 nog maar 7 procent van de bevolking wel eens bij een fysiotherapeut, in 2016 is dat aandeel gegroeid tot 26 procent. Tegelijkertijd is er sprake van toenemende vergrijzing en rijzen zorgkosten de pan uit, onder meer doordat mensen te snel worden doorverwezen. Door een apart loket in de eerste lijn in te richten voor het bewegingsapparaat, moet de doorstroming efficiënter en dus goedkoper worden.

Meer informatie op www.somtuniversity.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids