Normal_rekenmachine_geld

De Europese Commissie (EC) blijkt indirect invloed uit te oefenen op Europese Studies in Nederland. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ze noemt deze bemoeienissen van de Europese Commissie onwenselijk en ze vraagt op zijn minst om transparantie. Dat meldt EenVandaag. 

Een hoogleraar die een verzoek indient voor een Europese subsidie, moet aan aantal eisen voldoen. “De inmenging van de Europese Commissie is heel subtiel. Het is heel getrapt. Er wordt niet gevraagd om met open vizier onderzoek te doen naar welke oplossing mogelijk is voor een bepaald probleem. Nee, het gaat over het Europeaniseren, het één worden van Europa. Dat is het doel van die geldstromen”, aldus Leijten die denkt dat kritische onderzoekers om die reden waarschijnlijk geen subsidie-aanvraag doen.

Leerstoelen van onder meer de Vrije Universiteit en Universiteit van Maastricht ontvangen flinke bedragen van de Europese Commissie, zegt Leijten. Ze zou graag willen weten welke professors die bij een maatschappelijk debat zijn betrokken, hiervoor geld hebben ontvangen van de EC. Hoewel inmenging niet verboden is, ziet Leijten het liever niet gebeuren. Zij is van mening dat toekomstig medewerkers van Europese organisaties alle politieke standpunten moet kunnen snappen en niet alleen die van de EU. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids