Logo_nwo_logo

Donderdag  vierde de wetenschap zijn eerste internationale dag van ‘LGBT+ people in Science, Technology, Engineering, and Mathematics’. Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen in deze groep moeite heeft zichzelf te zijn wat het academisch klimaat beïnvloedt. NWO voert een diversiteitsbeleid met nadruk op gendergelijkheid. Een concreet voorbeeld is de ondertekening van Gender Equality Plans door vier NWO-instituten tijdens Physics@Veldhoven 22 januari 2018. De plannen beschrijven duidelijke acties en mijlpalen en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Dit meldt NWO.

De vier NWO-instituten AMOLF, ARCNL, DIFFER en Nikhef hebben elk een speciaal Gender Equality Team opgezet met medewerkers uit verschillende geledingen van het instituut. De teams komen bij elkaar, zetten acties uit en evalueren het implementatieproces. Alle instituten schreven hun vacatureteksten om naar genderneutrale teksten. Daarbij maken ze ook gebruik van reeds bestaande richtlijnen waaronder Tips for Writing Gender Sensitive Advertisement Texts van de Radboud Universiteit. Daarnaast organiseren de instituten workshops en gesprekken om bewustzijn te creëren op het gebied van onbedoelde vooroordelen in woordgebruik, begeleid door expert Esther Mollema, directeur van Direction.

Wetenschap voor iedereen

Doel van het project is het genderneutraal maken van collegiale omgang en de communicatie om zo de loopbaan van vrouwelijke fysici te bevorderen. GENERA werd toegekend binnen het Horizon 2020-programma Science with and for Society en streeft naar de ontwikkeling van een gemeenschappelijk raamwerk ter bevordering van gendergelijkheid in Europese onderzoeks- en financieringsorganisaties in de natuurkunde.

De inspanningen van NWO om tot meer gendergelijkheid te komen kregen internationaal aandacht. De resultaten van de Gender Equality Plans werden recent gepresenteerd tijdens de vijftiende Gender Summit in London.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids