Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Berend van Meer van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft gisteravond de ScienceBattle in Nieuwspoort gewonnen. 4 jonge wetenschappers gingen de strijd aan om hun wetenschappelijk onderzoek zo goed mogelijk over te brengen aan een lekenpubliek. Dit meldt ScienceBattle.

Vier jonge wetenschappers en promovendi lieten hun vertrouwde laboratoria of studeerkamers even achter zich en stapten het theater in voor een ScienceBattle in Nieuwspoort. Ze hadden 10 minuten de tijd om het publiek op welke wijze dan ook te overtuigen van de waarde van hun onderzoek.
 
Deelnemende wetenschappers waren: Peter van Assenbergh van de TU Delft onderzoekt de vraag Waarom kunnen boomkikkers blijven plakken op een natte ondergrond? Sophie Reinders van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoekt het Facebook van het verleden via kastelen en bibliotheken. Jurriën Hamer van de Universiteit Utrecht is politiek filosoof en onderzoekt de waarde van mensenrechten.
 
Berend van Meer van Leids Universitair Medisch Centrum was de winnaar van de ScienceBattle. Hij kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit hartcellen. Hij voegt hieraan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe een hart erop zou reageren. Organ on a chip heet het. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids