Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

KNAW-president Wim van Saarloos, oud-president van de KNAW Robbert Dijkgraaf en Ben Feringa, Alexander Rinnooy Kan en Carel Stolker spelen de hoofdrol in de film Door de ogen van mijn dochter. Deze vijf mannelijke hoogleraren zijn allen vaders van een of meer dochters. Hoe ziet hun wetenschappelijk bedrijf eruit als ze er naar kijken 'door de ogen van hun dochters'? Dit meldt de KNAW.

De positie van vrouwen in de wetenschap is nog steeds reden tot zorg. De vele vaders die aan universiteiten werken, kunnen daar iets aan doen, voor hun dochters of vrouwelijke promovendi en postdocs. Uit onderzoek blijkt dat vaders grote invloed hebben op de beroepskeuze en carrières van hun dochters. Waar over mannen vaak negatieve stereotypen bestaan, zijn de beelden over vaders overwegend positief. 
 
De film is op verzoek Athena’s Angels gemaakt door Erik Heuvelink en wordt als vaderdagcadeau aangeboden aan rectoren van Nederlandse universiteiten. Dit met als doel op de werkvloer inspiratie te bieden voor het voeren van een gesprek over dit onderwerp.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids