Normal_geld_rekenmachine_belasting

Internationale studenten die in Groningen een kamer willen huren, zijn voor zogeheten ‘reserveringskosten’ maar liefst 150 euro kwijt aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Volgens de regels lijkt dit niet te mogen. Bovendien worden de kosten als 'te hoog' beoordeeld. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

SSH schrijft in de voorwaarden en contracten dat het ‘optreedt als bemiddelaar bij het vinden van een tijdelijk onderkomen voor uitwisselingsstudenten’. Volgens het Steunpunt bemiddelingskosten van de Groninger Studentenbond gaat SSH hiermee te ver. In Groningen worden ongeveer 2000 kamers verhuurd door de stichting.
 
Marco Loos, hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam, zegt dat het erop lijkt dat SSH met de 150 euro een soort vergoeding van de studenten vraagt. Voorzitter Robbert Winters van het Steunpunt bemiddelingskosten van de Groninger Studentenbond voegt daaraan toe dat SSH die ‘bemiddelingskosten’ niet mag rekenen omdat zij zelf kamers adverteert op de website.
 
De woordvoerster van de Rijksuniversiteit Groningen zegt daarentegen dat SSH niet als bemiddelaar moet worden gezien, maar als verhuurder. In dat geval mogen er wel reserveringskosten worden gerekend. Het begrip ‘bemiddelaar’ wordt door SSH alleen gebruikt omdat de verhuur van kamers plaatsvindt op verzoek van de onderwijsinstelling.
 
Desalniettemin wordt het bedrag van 150 euro als ‘te hoog’ beoordeeld, zo ook door Roderik de Haan van juridisch adviesbureau Frently. Volgens een woordvoerster van SSH hebben die reserveringskosten echter meteen betrekking op de kosten die de stichting maakt om kamers te kunnen verhuren. SSH kon niet zeggen om welke kosten het hierbij gaat.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids