Normal_radboud_universiteit

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen vond vorige week een bijzondere promotie plaats. Psychologe Sterre Simons kreeg op 23 februari als 10.000ste de doctorstitel sinds het bestaan van de universiteit in 1923. In 1924 mocht Rein van der Velde zich de eerste doctor noemen. Dat meldt de Radboud Universiteit.

Dit jaar vindt het 95-jarig jubileum plaats op de Nijmeegse universiteit. In de eerste vijf jaren van de universiteit vonden er in totaal maar vijf promoties plaats. In 1974 werd de duizendste promotiebul uitgereikt en vorig jaar, in 2017, vonden er in één jaar maar liefst 435 promoties plaats.

Katrien van Munster was in 1929 de eerste vrouw die de titel doctor kreeg. In de loop der jaren is er een behoorlijke toename te zien van het aantal vrouwelijke promoties. Sinds 2010 zijn is het aantal vrouwen dat promoveert zelfs hoger dan het aantal mannen dat zich doctor mag noemen.

Simons promoveerde afgelopen week in de Sociale Wetenschappen op een proefschrift dat ging over het stresssysteem bij kinderen. Dat zij de 10.000ste promotus is, was een verrassing. Ze kreeg dan ook een speciale oorkonde uitgereikt door de universiteit, samen met een aantal cadeaus.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids