Normal_rug__universiteit_groningen__academiegebow

De komst van een filiaal van de Rijksuniversiteit Groningen in China lijkt niet door te gaan. Drie partijen uit de Universiteitsraad, die samen het grootste deel van de stemmen hebben, zeggen vandaag definitief nee tegen het plan van een Chinese campus. Dit meldt NOS.

De samenwerking zou gaan tussen de University of Groningen Yantai (UGY) en de agrarische universiteit van Beijing. Het doel is niet alleen om de uitwisseling tussen Nederlandse en Chinese studenten te bevorderen, maar ook om de samenwerking in het bedrijfsleven tussen beide landen te versterken. Op termijn hoopte de Groningse universiteit twintig bacheloropleidingen en tien masteropleidingen aan te kunnen bieden in Yantai. Daarnaast was het de bedoeling dat er promotie- en postdoctoraalplekken komen. De komst van een Groningse campus in China moet het aantal studenten doen groeien, omdat de universiteit zich graag als ‘global university’ wil identificeren. 
 
Maar er bleek weinig draagvlak te zijn voor de samenwerking tussen Yantai en de RUG. Vanaf het begin in 2016 waren er twijfels over de garantie van volledige academische vrijheid. In november bleek bovendien dat China een functionaris van de Communistische Partij wil aanstellen in Yantai. Toch ging de RUG verder met de plannen en investeerde tot nu toe ruim 3 miljoen euro aan de voorbereidingen van het project. 
 
Een dezer maanden zou de Universiteitsraad stemmen over Yantai. Maar nu blijkt al dat een meerderheid van de raad definitief tegen de plannen is. Ze hebben het College van Bestuur een ultimatum gesteld, dat woensdag afloopt. Een woordvoerder van de RUG wil niet reageren op het ultimatum en laat weten dat het cvb nog volop in overleg is met de Universiteitsraad. Wat er gebeurt als het bestuur van de universiteit het ultimatum naast zich neerlegt is onduidelijk. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids