Normal_cyber__hack__computer__internet

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkt aan een betere beveiliging van het RUG-account. Studenten en medewerkers die voortaan willen inloggen op het account gaan dat doen door middel van een two factor authentication. De universiteit past de internetbeveiliging aan vanwege storende phishingmails. Dat meldt de UKrant.

Oplichters proberen door middel van zogeheten phishingmails accountinformatie van gebruikers op te vragen. Mensen die via zo’n mail hun gebruikersnaam en wachtwoord invullen, kunnen ermee te maken krijgen dat hun account wordt gebruikt om ongewenste en valse e-mails te verspreiden.

Volgens technisch directeur Haije Wind van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG is het in de afgelopen jaren vaker gebeurd dat er phishingmails werden gestuurd. Wie er precies achter zit, is (nog) niet bekend. Het CIT doet er na het ontvangen van zo’n mail alles aan om de afzender te blokkeren en de studenten te waarschuwen. Omdat ondanks dat niet alle dreigingen voorkomen kunnen worden, neemt de universiteit nu extra maatregelen.

Een daarvan is het onmogelijk maken van het vervalsen van RUG-mailadressen. Ook wordt er straks gebruikgemaakt van een two factor authentication. Op deze manier moeten gebruikers inloggen in twee stappen. Naast het invoeren van hun gebruikersnaam en wachtwoord krijgen ze een extra code toegestuurd om te kunnen inloggen. Wanneer deze nieuwe techniek kan worden gebruikt, is nog niet precies bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids