Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Vergroot de academische mobiliteit, ondanks de politieke, terroristische en economische onrust in de wereld. Dat is de kern van de Turin 2017 Declaration die Nuffic samen met een aantal zusterorganisaties opstelden. De verklaring werd eind september aan de onderwijsministers van de G-7 landen aangeboden. Dat meldt Nuffic.

De Turin 2017 Declaration is een vurig pleidooi om de mobiliteit van scholieren, studenten en wetenschappers te handhaven en te vergroten. De oproep dient als tegenwicht tegen de toenemende geopolitieke spanningen, de zorgen die er zijn over de vluchtelingenstromen en etnische en religieuze onderdrukking. Die ontwikkelingen kunnen leiden tot een klimaat waarin de mobiliteit van personen aan banden wordt gelegd en tot bezuinigingen op onderwijs en wetenschap.

Eind september kwamen de onderwijsministers van de G-7 landen (Italië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Canada, VK en VS) in Turijn bij elkaar. De Italiaanse zusterorganisatie Unitalia organiseerde voor de G-7 zusterorganisaties en enkele andere organisaties waaronder Nuffic, een separate bijeenkomst over het thema The new Challenge: knowledge spreading versus new fears.

Tijdens deze bijeenkomst werd de Turin 2017 Declaration in stemming gebracht en unaniem aangenomen. Sindsdien is de verklaring via de sociale media volop gesteund en gedeeld. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids